Blog

Maralfalfa Hasadı Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

MARALFALFA HASADI NE ZAMAN ve NASIL YAPILIR?

Maralfalfa Hasadı Nasıl Yapılır?

Maralfalfa yem bitkisi iki şekilde hasat edilir. Birincisi Maralfalfa bitkisinin kendisinin çoğaltılması amacıyla yapılan çelik hasadıdır. İkincisi ise hayvan yemi olarak silajlık yeşil ot hasadıdır.

Maralfalfa hasat çeşitleri;

  1. Maralfalfa Çelik Hasadı
  2. Maralfalfa Silajlık Yeşil Ot Hasadı




Maralfalfa Silajlık Yeşil Ot Hasadı

Maralfalfa bitkisinin hayvan yemi olarak düşünülen silajlık yeşil ot hasadı, elle yapılabildiği gibi, mısır bitkisinin hasadında kullanılan makina ekipmanlarıyla da yapılabilmektedir. Amaç bol silaj elde etmenin yanında Maralfalfa yem bitkisi büyük alanlara dikim yapılmışsa, makinalı hasat kaçınılmazdır. Fakat amaç kaliteli çelik üretmek ve mevcut alanları genişletmek ise daha dikkatli yapıldığından elle yapılan hasat daha uygundur.

İster elle ister makina ile yapılsın Maralfalfa hasadı, toprak yüzeyinden yaklaşık 10-15 cm yükseklikte yapılmalıdır. Bitkinin tekrar gelişmesi, bol miktarda kardeş yapması için bu yükseklik çok önemlidir. Toprağa yakın boğumların bitki üzerinde kalması, bir sonraki dönemde buralardaki gözlerden çok sayıda yeni sürgün verdiği için verim üzerimde inanılmaz bir artış sağlamaktadır.


Maralfalfa Çelik Hasadı

Maralfalfa çelik hasadı, üretim alanlarımızı genişletmek düşüncesiyle, tam olgunluğa erişmiş Maralfalfa çeliklerinin hasadında çok dikkatli olunmalıdır. Gelişi güzel hasadda bitki üzerindeki gözler zarar görebileceğinden, elle çok özen göstererek yine topraktan yaklaşık 10-15 cm yükseklikten kesilerek hasat edilmelidir. Ayrıca hasat sonrası nakliyesine de dikkat ederek yeni üretim alanlarına taşınmalıdır.


Maralfalfa Hasadı Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Maralfalfa hasadı sırasında dikkat edilmesi gereken noktaları şu şekilde özetleyebiliriz:
  1. Bitki boyu ve gelişim durumu: Hasat zamanını belirler. Eğer çelik hasadı amaçlanıyorsa en az 3.5 metre uzunluğa ve yerden 1.5 yüksekliğe kadar renginin sarıya dönmüş olgunlaşmış olduğuna dikkat edilmelidir. Amaç silajlık hayvan yemi hasadıysa Maralfalfa yem bitkisinin 2.5 metreye ulaşması silajlık hasat için optimum verim değeri uzunluğudur ve bu uzunlukta hasat edilmelidir.
  2. Kesim yüksekliği: Bitkinin yeniden büyümesini ve verimi etkiler.
  3. Kesim yöntemi: Elle veya makineyle yapılabilir, yöntem verimi etkileyebilir. Büyük alanlarda makina kullanımı zaruri olurken küçük işletmeler için elle hasat hem bitki için daha sağlıklı hemde daha az maliyetli işlem olacaktır.
  4. Çeliklerin özenle kesilmesi: Çelik hasadında önemlidir.

Maralfalfa Hasadı Ne Zaman Yapılır?




Hasat zamanı ile ilgili konu, yine yetiştirme şekline göre farklılık gösterir. Şöyle ki; amaç bol silajlık yeşil ot yetiştirmek ise bitki boyu 2-2,5 metre iken ilk hasat yapılmalıdır. Bu boylardaki bitkide protein oranı en yüksek seviye olan %19-20'lerde olmaktadır. Ayrıca bu boyda yapılan hasadda bitki kendini çabuk yenileyeceği için, ikinci hatta üçüncü hasatların daha kısa sürede yapılmasına yardımcı olacaktır. Bundan sonraki hasatlar yaklaşık 2 aylık aralıklarla ve bitki boyu 2-2,5 metreyi bulunca yapılarak devam edilir. Bölge iklim şartları kaç hasada imkan veriyorsa o sayıda hasat edilerek maksimum verime ulaşılır.


Bunun dışında hedef kaliteli olgun çelik yetiştirmek ise, bitki boyu en az 3,5 m seviyesine gelmek zorundadır. Bu seviyeden önce yapılan çelik hasadından tam olgunlaşma olmayacağından dikimlerde fire oluşabilmektedir. Bu konuda Maralfalfa Çeliği Nedir bölümünde ayrıntılı açıklama yapılmıştır tıklayarak ulaşabilirsiniz.


Yine çelik hasadında gözlem yaparken, alt yaprakların sararmaya başladığı ve bu sararmanın yerden 1,5 m yüksekliğe kadar çıktığı gözlenmelidir. Bu kriter de bitki boyu kadar hasat zamanı konusunda bize yol göstermiş olacaktır. Başlangıçta açık renkli gelişen gövde, hasat zamanında rengini koyulaştırmaya başlayacaktır. Bu renk değişimi de bize çeliklerin olgunlaştığını dolayısıyla hasat zamanının geldiğinin işaretini göstermesi açısından önemlidir.


Maralfalfa Silaj Fiyatı Ne Kadar?

Maralfalfa bitkisi, ülkemizde yeni yeni tanınmaya başladığından yani daha tam manasıyla piyasada bilinmediğinden, silaj olarak piyasaya sunulması da yeni olmaya başladı. Sosyal medyada yer alan haberlerde fiyatlar bölgelere göre çok farklılık göstermekle beraber, mısır silajına yakın fiyatlarda satıldığı gözlenmektedir. Ton bazında fiyat olarak 2023-24 yılları arasında 2000-4000 TL bandında fiyat oluştuğu anlaşılmaktadır. Samanın tonunun 2500 TL olduğu gerçeğinden hareketle, bu değerdeki bir ürünün bu fiyatları aslında çok düşük sayılır. Maralfalfa bitkisinin önümüzdeki yıllarda değeri zamanla daha iyi anlaşılacağından, bu ürünün silaj fiyatının yükseleceği öngörülmektedir.

İletişime Geç